top of page

ללכת לטיפול // עמי ברונסקי

לפני שבוע קיבלתי טלפון מחבר. ערב לפני פגישתו הראשונה עם הפסיכולוג הוא מתקשר כדי לשתף אותי בחששותיו, מה יחשוב עליו המטפל? כיצד ידע להסביר לו את הסיבה שפנה בגללה? הופתעתי מתגובתו דווקא משום שהוא בדרך כלל אדם נינוח ומסתדר היטב עם אנשים.
מעט מאוד טיפולים שאנשים פונים לקבל, נושאים עמם מטען כל כך מורכב של ציפיות וסטיגמות, כמו הטיפול הפסיכולוגי. האם אני לא נורמאלי או פגום משום שאני הולך לטיפול, מה יחשבו אנשים כאשר יראו אותי יוצא מחדרו של הפסיכולוג ? מה זה אומר שאני 'צריך' ללכת לטיפול ?
קודם כל, אף אחד לא 'צריך' ללכת לטיפול. אנשים נושאים בסבל שלהם, סובלים ממצבי הרוח שלהם ומתקשים לתפקד בתחומי חיים מסוימים. זו הבחירה שלהם עד כמה הם מוכנים לסבול. אין בעולם אנשים המתפקדים באופן מושלם בכל התחומים – כהורים, בני זוג, חברים, כאנשי מקצוע וכילדים להוריהם. כל אחד בוחר איזו מידה של אושר וסבל הוא רוצה להכניס לחיים שלו, כמה הוא מקבל את חייו כפי שהם. אמרו מעתה – בחרתי ללכת לטיפול. לאנשים יש נטייה לראות את עצמם ואת האחרים באופן שטחי המתאפיין בקיצוניות. אדם שנראה מטופח ובעל גזרה טובה, לבוש בחליפה, הוא בודאי מישהו שהכול אצלו בסדר. שתי חברות היושבות בבית קפה, לבושות במיטב האופנה וצוחקות הן פשוט מאושרות. רק אני תקוע עם החרדות שלי, עם הקשיים להירדם, עם הקושי להגיע להצלחה או למשמע את הילדים שלי. כמו שהתחושות החיוביות כלפי אחרים הן מוקצנות, כך גם התחושות השליליות כלפי עצמנו. לאיזה מצב הגעתי שבגיל שלושים אין לי זוגיות, שיש לי רק חברה אחת טובה ? אין לי ברירה, מצבי רע כל כך, שאני נאלץ ללכת לטיפול.
הדבר נכון רק במובן אחד. שאנשים הולכים לטיפול, על פי רוב, מאוחר מדי, כשהמצב רע מדי. כל אחד יכול להחליט שהוא רוצה להצליח יותר, להיות חברותי יותר, להתמודד ולהפחית את תחושות הדיכאון או החרדה. אנחנו עושים זאת רק כשיש לנו תחושה שאין ברירה.
עכשיו, אם אתם מוכנים לקבל את ההנחה שלי שלכל אחד ישנן בעיות וקשיי תפקוד בחיים, נוכל לדון בנקודה הבאה. אנשים לא יכולים פשוט לשנות את עצמם. הם מנסים לתקן את עצמם. מזהים את כל ההתנהגויות שהם לא אוהבים, שמבטאות את כל הסבל שלהם, ומחליטים ש'לא עוד'.  התלמידים החלשים מתחילים את שנת הלימודים ומקשטים את העמוד הראשון של המחברת ואומרים לעצמם 'השנה אני עושה שיעורים', נערה בולימית מכריזה כי ממחר בבוקר היא לא מקיאה, אדם עם נטייה לשקר מבטיח לעצמו שמעכשיו הוא מקפיד לומר את האמת. מה לעשות, שהמנגנונים האנושיים הם עיקשים ורבי עוצמה. איך שהתעצבה אישיותו של אדם מילדותו, זו מערכת משומנת של אמונות ותפיסות, התנהגויות ותכונות, שמאוד קשה לשנות אותם ובודאי שאין מצב לשנות אותם פשוט מתוך החלטה. בני האדם לא היו יצורים שורדים, חזקים והישגיים כל כך, אם ניתן היה לשנות אותם במחי החלטה. נכון שלעיתים אירוע דרמאטי בחיים יכול לשנות את ראיית העולם שלנו, לטובה כמו לרעה ( ראו אנשים פוסט טראומתיים שפיגוע מחרב את חייהם) ולפעמים הגיל יכול לעשות משהו, כמו אצל אנשים באחרית ימיהם (שיכולים להתרכך אך גם להפוך נוקשים).
העניין השני המונע שינוי עצמי והוא מדהים כאשר מבינים אותו, הוא שאנשים משלים את עצמם שהם מכירים את עצמם, אך למעשה התפיסה העצמית של אנשים היא מעוותת מאוד. היות שאנשים חיים את שגרת החיים שלהם ולומדים מה הם אוהבים או שונאים, איך הם נוטים להתנהג בכל מיני מצבים, מתעצבת בהם התפיסה שהם מכירים את עצמם. הם מספרים לעצמם סיפורים, שמטרתם לעדן את הקשיים והתכונות הבעייתיות שלהם, יוצרים את עצמם בדמיונם איך שנוח להם. אילו אדם יכול היה להבין, או לנסות לומר לעצמו, אני אברר איך אני נראה ומהן תכונותיי כפי שאחרים רואים, נכונה לו טלטלה גדולה אך גם גילוי עצמי גדול. תעשו ניסיון ותשאלו שני אנשים קרובים מהן התכונות הבולטות שלכם, לטוב ולרע. נראה אתכם.
נכון הוא, שלומר את כל הדברים האלה ביחד : 'יש לי קשיים, ניסיתי לשנות את עצמי לבד ללא הצלחה, אני לא בטוח שאני מכיר את עצמי ויודע מה באמת מניע אותי למקום שהגעתי אליו', איך אומרת לובה : 'זה קשה'.
הטיפול הפסיכולוגי, הוא קודם כל, מקום  בו נפגשים שני אנשים באופן מסודר ומחויבים לעשות יחד שינוי. להפסיק להגיד לעצמנו את כל הדברים שנוח להגיד, שלא מובילים אותנו אלא לאותו מקום של סבל, בדידות, חוסר הצלחה ותסכול. הפסיכולוג מחזיק בשתי תכונות חשובות ביותר שעוזרות לנו לעשות שינוי בחיים : אחת, שהוא מחויב באופן קבוע ושיטתי ללמוד את המטופל, ללוות אותו ולפעול ללא פשרות לעשות שינוי. השנייה, שהוא בעל הידע וההשכלה, כדי להבין מה מניע אנשים, מה מכשיל אנשים, איך פועלת נפש האדם ומהי הדרך להשתמש בכל אלה כדי לעשות טיפול.
לשם כך, ישנן דרכים שונות לטפל, גישות ואמונות שונות לגבי מה מניע את האדם ואיך נפשו עובדת. מהם העקרונות של השיטות השונות, היתרונות והחסרונות ומהן הבעיות המתאימות לטיפול בכל אחת מהגישות הטיפוליות, על כך במאמר הבא.

bottom of page